Afscheid van een leerling

08 augustus 2020 - Verhaal

 

De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten. Zonder ondersteuning en begeleiding is het voor heel wat van onze leerlingen moeilijk om vol te houden.

De sociale hulp die we bieden aan onze leerlingen moet ervoor zorgen dat onze leerlingen gezond en zonder honger onderwijs kunnen volgen. Lidia, onze sociaal assistente volgt elke leerling op en grijpt in waar nodig.

Momenteel is dit moeilijk, leerlingen krijgen regelmatig bezoek van hun onderwijzer maar het dagelijkse contact en opvolging is helaas onmogelijk.

De rapporten die we van Lidia krijgen zijn de laatse maanden erg somber. Families die in problemen raken, mensen die door overbelaste ziekenhuizen niet behandeld kunnen worden, gezinnen die in quarentaine moeten en hierdoor geen enkele vorm van inkomsten hebben.

Lidia schreef ons dat ze soms huilend gaat slapen omdat ze geen oplossingen ziet voor zoveel problemen.

Het trieste hoogtepunt is het overlijden van één van onze jongste leerlingen, Cutzal Tzaj Brayan Kennet Mariano. 

Tijdens het wekelijkse bezoek van zijn leerkracht stelde hij het goed. Nadien kreeg hij buikpijn. Helaas was Lidia niet snel genoeg op de hoogte. Wat begon als een beetje buikpijn bleek uiteindelijk levensbedreigend te zijn. 

De in de haast opgeroepen ziekenwagen raakte niet tot in het nationale ziekenhuis.

Geraakt door dit nieuws hebben we als organisatie de begrafeniskosten betaald zodat de familie van Brayan op een waardige manier afscheid kon nemen. Maar veel liever hadden we hem willen helpen met op tijd de nodige medische zorgen te laten toedienen. Lidia was er het hart van in dat ze dit drama niet had kunnen voorkomen. We hopen dat we, in de komende periode dat er geen contact is tussen de school en de leerlingen, gespaard blijven van zulke drama’s.