Update Corona

13 april 2020 - Nieuws

 

Door het gebrek aan informatie waren heel wat burgers slecht geïnformeerd over de wereldwijde ontwikkeling van het virus. Het nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel. Niemand was voorbereid.
 
Momenteel zijn er geen gekende gevallen van besmetting in Comalapa. Bij het versturen van deze nieuwsbrief zijn er in Guatemala 196 personen positief getest. Vijf mensen zijn overleden. 
Een gering aantal besmettingen op een bevolking van 17,25 miljoen, maar zijn deze cijfers juist? Heel wat Guatemalteken hebben daar zo hun twijfels over. 
 
We hopen dat de strenge maatregelen voldoende zijn om het virus in te dijken en dat de cijfers correct zijn. In een land met onvoldoende toegang tot degelijke gezondheidszorg, waar mensen opeengepakt wonen in te kleine huizen en waar zes op de tien mensen in armoede leven en daardoor kampen met een verzwakt immuunsysteem zou dit ernstige gevolgen kunnen hebben.
 
De regering heeft recent een economisch noodplan geactiveerd, een plan dat vooral op maat is gemaakt van de grote bedrijven, die belastingsvermindering en uitstel van betaling van sociale bijdrages zullen krijgen. Een plan dat het leven van de arme bevolking niet veel zal verbeteren. 
De president gaf ook tips over hoe er gereageerd moet worden tijdens deze pandemie. 
Via protestposters vraagt de bevolking zich hierover het volgende af:          
‘We kunnen onze handen niet wassen als we geen water hebben, we kunnen niet thuis in quarantaine blijven als we geen echt huis hebben en we hebben niets te eten als we onze spullen niet op de markt kunnen verkopen.'
 
Het worden nog barre tijden in het land van de eeuwige lente.

Veel richtlijnen die wij kennen zijn ook van toepassing in Guatemala. Hieronder de richtlijnen die momenteel van kracht zijn:

  • Alle mensen moeten op zijn minst anderhalve meter afstand houden om te voldoen aan sociale distance en onnodig fysiek contact vermijden.
  • Het gebruik van een mondmasker is verplicht voor alle inwoners op openbare plaatsen. Voor het niet dragen van een masker riskeert men een maximale boete van Q150 000 (€18 000!!!). 
  • Voedselkraampjes zijn toegelaten, het ter plaatse consumeren is verboden. 
  • Alcoholische en gegiste dranken zijn vanaf 15:00 uur verboden tot 4:00 uur de volgende dag. Het verbruik op openbare plaatsen is volledig verboden.
  • Winkelcentra, soortgelijke of aanverwante zijn gesloten.
  • Evenementen van allerlei soort met eender welk aantal mensen zijn verboden.
  • De exploitatie van zowel stedelijk als buitenstedelijk openbaar vervoer is verboden, behalve voor gezondheidsvervoer. 
  • Alle feesten en religieuze activiteiten worden opgeschort, ongeacht het aantal mensen.
  • Het verlaten van de woning is beperkt toegelaten en er is een verbod om op straat te komen tussen 16.00 uur en 04.00 uur.
  • De lessen worden opgeschort tot 30 april, op alle verschillende onderwijsniveaus.

Sommige gemeentes hebben nog eigen richtlijnen. Bij het binnenkomen van Comalapa werden checkpoints opgericht door politie en brandweer. Daar wordt de lichaamstemperatuur gemeten en worden binnenkomende personen beneveld met een ontsmettend product. Ook de straten, gevels en auto’s worden ontsmet.

Corona Comalapa