Het laatste blogbericht

24 maart 2020 - Nieuws

 

Los chicos en Guatemala zijn terug

Corona. Het enige woord wat ons de afgelopen week heeft beziggehouden. Omdat de school zijn deuren voor drie weken (met mogelijke verlenging) sloot en door de getroffen maatregels van de Guatemalteekse regering, zat er voor ons niets anders op dan binnen te blijven. We hadden in de voorbije maand al goed aan onze verschillende projecten doorgewerkt, dus na wat kleine werken aan onze projecten begon de verveling toch toe te slaan.

In de loop van deze week kregen we de sterke aanbeveling vanuit de school om toch terug te keren naar België. De enige optie om dit advies op te volgen, was door over land de grens met Mexico over te steken en in Mexico Stad een vlucht te nemen naar Europa. Rond diezelfde tijd zagen we een bericht van de Belgische ambassade in Panama. Zij meldde dat er een Belg was, die eveneens in Guatemala verbleef, die een grensovergang wilde organiseren. Dit viel bij ons wel in de smaak, aangezien wij het niet echt zagen zitten om alleen (in duo) naar Mexico af te reizen. We namen onmiddellijk contact op met deze persoon en kwamen in een WhatsApp-groep terecht waarin andere Belgen zitten die ook in Guatemala verblijven. Na een lange berichtgeving werd er gemeld dat de bus richting de grens de volgende dag (zaterdag) zou vertrekken. Wij pakten onze koffers snel in en boekten onze vluchten.

De volgende dag namen we afscheid van ons gastgezin die gedurende deze korte periode zo goed voor ons hebben gezorgd. Daarnaast kwamen ook Ana en Lidia nog even langs. Ook zij zaten in met het vervroegde afscheid. Na het korte bezoek was het al tijd om te vertrekken richting Antigua, waar de bus ons zou komen ophalen voor onze lange reis.

Adalberto vergezelde ons naar de opstapplaats, waar we het bericht kregen dat er een 'klein' probleem was opgedoken. De buschauffeur mocht niet doorrijden van de politie. Daar ging ons plan om de grens over te steken. Of toch niet...

We belden naar 't Mayakind van Nu en die regelde voor ons, via een Belgisch reisbureau in Guatemala, een rit naar de Mexicaanse grens. Na vijf uur reizen staken we te voet de Mexicaanse grens over en zochten we een hotel. De volgende dag kwamen de andere reizigers toe in Tapachula. Samen vervolgden we onze reis richting Mexico Stad. Vandaag hebben we onze vlucht naar Amsterdam, het eindpunt van een avontuurlijke maar mooie buitenlandse stage.

Bedankt om onze blog te lezen en voor de leuke reacties.

¡Nos vemos en Bélgica!

​Driek en Niels

 

De andere blogberichten lees je via deze link