De waterpokken die littekens kunnen achterlaten 

28 augustus 2023 - Nieuws

 

We kregen van onze school berichten dat er leerlingen waterpokken kregen en dat ze een tijdje thuis moesten blijven.

Waterpokken is voor ons nog gekend, maar komen zelden voor dankzij gecombineerde inentingen bij kinderen. De inentingen bestaan ook in Guatemala maar niet elk kind heeft deze gekregen. Zo kan er een uitbraak van waterpokken voorkomen bij kinderen en ook bij jongeren. De directrice Ana heeft ons een artikel gestuurd over de situatie van de besmetting bij kinderen van de school. De besmetting houdt al een tijdje aan maar het artikel stelt ons gerust. De school biedt zelf hulp zodat er geen littekens overblijven.

Hier volgt nu het artikel van señora Ana: 
“De waterpokken is een van de meest besmettelijke virusziekten. Alhoewel de meerderheid van de kinderen gevaccineerd is, zijn er toch nog altijd infecties. Op basis van ervaringen uit voorgaande jaren worden kinderen slechts één keer besmet en dit gebeurt in hun eerste schooljaar, dat wil zeggen in het eerste jaar dat de kinderen naar school gaan. Dus in de kleuterklas of het eerste studiejaar. 
Dit jaar waren er veel besmettingen niet alleen in de eerste kleuterklas, ook leerlingen van andere klassen van de lagere school en zelfs het middelbaar raakten besmet.  
Tijdens het eerste proces vertonen kinderen zeer hoge koorts, ook ongemak en vermoeidheid, waarna een huiduitslag zichtbaar wordt over gans het lichaam.  
Leerlingen die besmet zijn blijven een weekje of twee thuis. 
Er is geen specifieke behandeling voor waterpokken, alleen zorg en vooral het vermijden van krabben, anders krijg je littekens. 
Lidia heeft de taak gehad om de leerlingen te voorzien van een verzorgende crème. De vlekken verdwijnen dan bijna volledig.  
Dan keren ze glimlachend terug naar het Lyceum.  
Op de foto's zijn de herstelde kinderen te zien. Er zijn nog kinderen thuis, maar de meerderheid gaat met kleine littekens naar het Lyceum.