Historiek

In mei van 1998 komen Gust en Ghislaine uit het Vlaamse Keerbergen in het dorp Comalapa terecht in Guatemala.
Zij ontmoeten families die niet in staat zijn hun kinderen naar school te laten gaan. Voor Gust met een verleden in het onderwijs en Ghislaine als gepensioneerde onthaalmoeder is dit totaal onaanvaardbaar.

Terug thuis zoeken ze sponsors voor de 12 kinderen die ze hebben ontmoet. Die worden snel gevonden bij vrienden en familie maar al even snel groeit het aantal leerlingen dat hulp nodig heeft in Comalapa.

Twee jaar na hun eerste bezoek richten Gust en Ghislaine ’t Mayakind van Nu op, een vzw die moet instaan voor het betalen van de huur van gebouwen, salarissen, schoolmateriaal, werkingskosten,… Technico Maya en Ajpopoli Ak'Wala zijn de eerste scholen die gesteund worden. 

In 2007 wordt het “Proyecto Educativo Mayakind” opgericht. Niet enkel onderwijs maar ook voor sociale en medische hulp kunnen de leerlingen vanaf dan rekenen op hulp uit België.
415 kinderen worden inmiddels gesteund door ’t Mayakind van Nu, het onderwijs zelf wordt gegeven in gehuurde gebouwen.

In 2008 krijgt 't Mayakind toestemming een eigen school te beginnen. Nuevo Horizonte, “Een nieuwe horizont”. Van het Guatemalteekse ministerie van onderwijs krijgen ze bevestiging dat uitgereikte diploma’s geldig en dus waardevol zijn voor de leerlingen.

Bouw van de school

Eveneens in 2008 kocht 't Mayakind van Nu een bouwgrond, op naam van de vzw. Zo is en blijft ’t Mayakind van Nu eigenaar van de school en kan de vzw onafhankelijk haar eigen visie en koers bepalen.

Tijdens de bouw van de school steken ouders en leerlingen de handen uit de mouwen voor "hun" nieuwe school.
In 2010 is de bouw van de eerste noodzakelijke klassen klaar. Nadien volgt er nog een tweede verdieping, een bibliotheek en een computerklas.
In 2014 komt er ook nog een conciërgegebouw en een speeltuin voor de kinderen bij. 

In 2017 wordt de overkapping van het sportveld officieel ingehuldigd. De leerlingen kunnen nu in alle weersomstandigheden genieten van het sportveld.

In 2019 wordt een groot deel van de dagelijkse werking van ’t Mayakind van Nu overgenomen door Jo, de zoon van Gust en Ghislaine.

Ook in augustus van 2019 gaat ’t Mayakind van Nu een samenwerking aan met FUNSEPA. Een Guatemalteekse non-profitorganisatie die de informatisering van het onderwijs naar een hoger niveau wil tillen. Een computerklas met 30 computers wordt geïnstalleerd. Leraars krijgen opleidingen en support. Ook voor de ouders van de leerlingen worden er computerlessen georganiseerd.

Eind 2019 krijgen we prettig nieuws van het immokantoor FIMMO uit Stabroek, ter gelegenheid van de opening van hun nieuwe kantoor willen ze aan de andere kant van de wereld ook iets bouwen. Ons sociaal centrum beschikt hierdoor sinds 2020 over een eigen kantoor met opslagruimte.

In 2022 investeert CLOUDWISE in extra computers voor onze leerlingen, leerlingen in de lagere school krijgen nu ook toegang tot het internet.

Waar staat 't Mayakind nu?

De coronapandemie zorgde voor een stilstand in Guatemala. Onze school was gesloten. Gedurende twee jaar organiseerde we thuisonderwijs. Leerkrachten thuis bij de leerlingen, elke week enkele uurtjes want computers hebben ze niet. Ons sociaal centrum draaide overuren, de gezinnen van onze leerlingen kregen voedselpakketten. Veel van hen waren zonder inkomen gevallen tijdens de lock-down.

Schooljaar 2022 is er ééntje met vallen en opstaan, dan mag de school weer even open, dan moet ze weer gesloten worden, plots mogen de klassen maar voor de helft gevuld worden ... het goede nieuws is dat eind 2022 alles terug wat normaal begint te verlopen in onze school.

Schooljaar 2023 begint in januari. Spannend, ook voor ons (vernieuwde) project rond de studiebeurzen. Leerlingen die met succes afstudeerden aan onze school hebben nu ook recht op een beurs. Ter plaatse hebben we een studentencoach om deze leerlingen goed op te volgen om zoveel mogelijk "rendement" te halen uit deze investering.

Gedurende de 25 jaar dat ’t Mayakind van Nu bezig is met het organiseren van onderwijs in Guatemala hebben we ons met vallen en opstaan bewezen als een stabiele organisatie die zich ook in de toekomst verder zal blijven inzetten voor kinderen die het echt nodig hebben.